Chuyến công du của Biden chẳng mang lại chút hy vọng nào cho các nhà hoạt động ở Việt Nam 


Biden trip offers little hope to ‘desperate’ Vietnam activists

By AFP 

Tác giả: Alice Phipipson –  06/9/2023

Song ngữ Việt Anh

VNTB – Chuyến công du của Biden chẳng mang lại chút hy vọng nào cho các nhà hoạt động ở Việt Nam 

Các nhà vận động không hy vọng ông sẽ sử dụng chuyến công du của mình để nhấn mạnh vấn đề nhân quyền với Việt Nam.

Bị xét xử bí mật vì tội “lợi dụng các quyền tự do dân chủ” và bị giam vào bệnh viện tâm thần, nhà báo Lê Anh Hùng hiểu rõ cái giá phải trả khi đứng lên chống lại chính quyền cộng sản Việt Nam.

Một nhà bất đồng chính kiến nổi tiếng của Việt Nam, Lê Anh Hùng, 50 tuổi, đã bị cưỡng bức giam giữ ba năm trái trong một bệnh viện tâm thần trước khi bị đưa ra xét xử mà gia đình ông không hề hay biết và bị kết án năm năm tù giam.

Lê Anh Hùng bị buộc tội chống nhà nước  vì “lạm dụng các quyền tự do dân chủ” sau khi ông Hùng cáo buộc một số lãnh đạo cấp cao phạm tội nghiêm trọng. Tuy nhiên, chi tiết về các cáo buộc của ông vẫn chưa được công khai.

Cựu blogger của Đài Tiếng nói Hoa Kỳ do Hoa Kỳ tài trợ đã được trả tự do vào tháng 7 và sau đó kể với AFP về những trải nghiệm của ông dưới bàn tay của chính phủ vốn không dung thứ cho những người bất đồng chính kiến với chế độ độc đảng.

“Họ ép tôi uống thuốc. Tôi từ chối,” ông nói về thời gian ở bệnh viện tâm thần.

“Nhưng họ trói tay, chân và thậm chí cả vai tôi vào giường, sau đó tiêm thuốc cho tôi.”

Tổng thống Mỹ Joe Biden sẽ đến Việt Nam vào Chủ nhật nhằm thúc đẩy mối quan hệ chặt chẽ hơn với Việt Nam khi Washington tìm cách giảm sự phụ thuộc vào Trung Quốc.

Nhưng trong khi Biden thường chỉ trích hồ sơ nhân quyền của Bắc Kinh, ông hầu như giữ im lặng về Việt Nam và các nhà vận động không hy vọng ông sẽ sử dụng chuyến công du của mình để nhấn mạnh vấn đề này.

Theo Tổ chức Theo dõi Nhân quyền – HRW, thành tích nhân quyền của Việt Nam là “thê thảm ở hầu hết mọi lĩnh vực”.

HRW cho biết những người chỉ trích chính phủ phải đối mặt với sự đe dọa, quấy rối, hạn chế đi lại, bắt giữ tùy tiện và bỏ tù trong những phiên tòa bất công, đồng thời có những báo cáo về việc cảnh sát ép cung, nhục hình..

Các nhà hoạt động cho biết, việc đàn áp những người bất đồng chính kiến đã gia tăng kể từ năm 2016 dưới thời Tổng Bí thư Đảng Cộng sản Nguyễn Phú Trọng và chính phủ phần lớn đã thành công trong việc đè bẹp phe đối lập.

Kể từ năm 2022, 5 nhà vận động môi trường cũng đã bị giam giữ trong một cuộc trấn áp các nhóm xã hội dân sự.

Các vụ bắt giữ diễn ra trong bối cảnh Việt Nam hoan nghênh hàng tỷ USD viện trợ quốc tế dự định nhằm giúp Việt Nam loại bỏ nhiên liệu hóa thạch.

Chính phủ cho biết trong một tuyên bố năm nay rằng “bảo vệ và thúc đẩy nhân quyền là một chính sách nhất quán của nhà nước Việt Nam”.

Việt Nam đã không trả lời yêu cầu bình luận gần đây từ AFP.

– Các nhà hoạt động bị bỏ tù –

Theo Dự án 88, tổ chức ủng hộ quyền tự do ngôn luận trong nước, hiện có 193 nhà hoạt động trong các nhà tù ở Việt Nam.

Họ bao gồm chủ tiệm bún Peter Lam Bùi, nổi tiếng vì bắt chước Thánh rắc muối Salt Bae sau khi đầu bếp nổi tiếng phục vụ món bít tết dát vàng cho một quan chức quyền lực của Việt Nam trong chuyến đi London.

Bùi Tuấn Lâm  bị bỏ tù vì “tuyên truyền chống nhà nước” và đơn kháng cáo của ông đã bị bác bỏ vào tuần trước.

Và nhà hoạt động khí hậu nổi tiếng Hoàng Thị Minh Hồng đang bị tạm giam trước khi xét xử vì cáo buộc trốn thuế.

Đối với những người còn lại trong phong trào dân chủ, bức tranh thật ảm đạm.

Nguyễn Vũ Bình, 54 tuổi, một nhà hoạt động chính trị từng ngồi tù gần 5 năm vào đầu những năm 2000, cho biết: “Tôi nghĩ Đảng Cộng sản chắc chắn đã thành công trong việc kiềm chế tiếng nói của những người như tôi”.

Các nhóm xã hội dân sự đã bị giải tán và những cuộc biểu tình trước đây hầu như đã dừng lại, trong khi luật an ninh mạng hà khắc đã dập tắt cuộc tranh luận trực tuyến.

Nhưng trong khi tình hình trở nên tồi tệ hơn, Washington vẫn tăng cường quan hệ với Việt Nam khi nước này tìm cách chống lại ảnh hưởng của Bắc Kinh trong khu vực và đa dạng hóa chuỗi cung ứng khỏi Trung Quốc và Nga.

Người phát ngôn của Bộ Ngoại giao Hoa Kỳ nói với AFP rằng “nhân quyền là chủ đề chúng tôi nêu lên ở cấp cao nhất với Việt Nam”.

Nhưng với những lo ngại về địa chính trị đang chiếm ưu thế, hầu hết các nhà hoạt động có rất ít hy vọng rằng chuyến thăm của Biden sẽ giúp thay đổi nhiều hành vi của Việt Nam.

Lê Công Định, người từng bị cầm tù vì tội lật đổ và là một cựu luật sư nhân quyền ở Thành phố Hồ Chí Minh, cho biết: “Tôi không mong đợi bất kỳ sự thúc đẩy nghiêm túc nào (để thay đổi) từ Hoa Kỳ và EU”.

“Các quốc gia này coi Việt Nam như một đối tác chiến lược về chính sách an ninh và thương mại của họ ở Đông Nam Á… bảo vệ nhân quyền không còn là vấn đề ưu tiên hàng đầu trong mối quan hệ, đặc biệt là trong cuộc chiến của Nga ở Ukraine.”

– Cáo buộc tra tấn –

Một số người, như Nguyễn Trường Chinh, có con trai đang bị tử hình, vẫn tiếp tục biểu tình bất chấp hậu quả.

Ông Chinh kêu oan đòi trả tự do cho con trai ông là Nguyễn Văn Chưởng bị kết tội giết người sau khi có cáo buộc bị tra tấn. Ông kêu oan 16 năm nay và thường xuyên bị chính quyền quấy rối.

“Tôi chưa yêu cầu ân xá hay giảm án vì con tôi  vô tội”, ông Chính, 77 tuổi, nói với AFP.

Bản án của Chưởng đã bị Liên Hợp Quốc lên án là “tùy tiện và vi phạm quyền sống”, tổ chức này vào tháng trước đã yêu cầu ngừng ngay lập tức cuộc hành quyết sắp xảy ra đối với ông Chưởng.

Hiện tại, Nguyễn Văn Chưởng vẫn còn sống.

Nhưng cha Chưởng nói rằng “đó là cái chết từ từ” đối với những người còn lại trong gia đình, khi nỗ lực đòi thả người của họ ngày càng trầm trọng hơn.

“Tôi muốn giúp nhưng thấy tuyệt vọng quá”, ông Chinh nói.

Với Lê Anh Hùng, niềm tin vào một tương lai tốt đẹp của Việt Nam vẫn còn đó.

Ông nói sẽ có một “Việt Nam tự do, dân chủ và nhân quyền”.

_____________

World 

Biden trip offers little hope to ‘desperate’ Vietnam activists

By AFP 

Published September 5, 2023 

Tried in secret for "abusing democratic freedoms" and detained in a psychiatric hospital, journalist Le Anh Hung knows well the price of standing up to Vietnam's government

Tried in secret for “abusing democratic freedoms” and detained in a psychiatric hospital, journalist Le Anh Hung knows well the price of standing up to Vietnam’s government – Copyright AFP STR

Alice PHILIPSON

Tried in secret for “abusing democratic freedoms” and detained in a psychiatric hospital, journalist Le Anh Hung knows well the price of standing up to Vietnam’s communist government.

A noted critic of the Vietnamese state, Hung, 50, spent three years held against his will in a psychiatric facility before being put on trial without the knowledge of his family and sentenced to five years in jail.

Hung was charged with the anti-state provision of “abusing democratic freedoms” after he says he accused several top leaders of serious crimes. The details of his alleged crimes however have not been made public.

The former blogger for US-funded Voice of America was released in July and later told AFP of his experiences at the hands of the government, which tolerates no dissent to one-party rule.

“They tried to force me to take medicine. I refused,” he said of his time on the psychiatric ward.

“But they tied my hands, my legs and even my shoulders to a bed, then they injected me.”

US President Joe Biden visits Vietnam on Sunday pushing closer ties as Washington seeks to reduce its reliance on China.

But while Biden has often criticised Beijing’s human rights record, he has largely stayed quiet on Vietnam, and campaigners are not hopeful he will use his visit to press the issue.

Vietnam’s rights record is “dire in virtually all areas”, according to Human Rights Watch.

Government critics face intimidation, harassment, restricted movement, arbitrary arrest and detention, and imprisonment after unfair trials, and there are reports of police torture to extract confessions, HRW says.

A crackdown on dissent has been escalating since 2016 under Communist Party General Secretary Nguyen Phu Trong and the government has largely succeeded in crushing opposition, activists say.

Since 2022, five environmental campaigners have also been detained in a crackdown on civil society groups.

The arrests have come as Vietnam welcomes the expected arrival of billions of dollars of international aid to help wean the country off fossil fuels.

The government said in a statement this year that “protecting and promoting human rights is a consistent policy of the Vietnamese state”.

It did not respond to a recent request for comment from AFP.

– Activists jailed –

There are currently 193 activists in Vietnamese prisons, according to The 88 Project, which advocates for freedom of expression in the country. 

They include noodle seller Peter Lam Bui, who went viral for impersonating Salt Bae after the celebrity chef served a gold-leaf steak to a powerful Vietnamese official during a trip to London. 

Lam was jailed for “anti-state propaganda” and his appeal was rejected last week.

And prominent climate activist Hoang Thi Minh Hong, who had been widely recognised for her work, is in pre-trial detention over alleged tax evasion.

For those that are left in the democracy movement, the picture is bleak.

“I think the Communist Party has certainly been successful in curbing the voice of people like myself,” said Nguyen Vu Binh, 54, a political activist who served almost five years in jail in the early 2000s.

Civil society groups have been dissolved and what protests there used to be have mostly stopped, while a draconian cybersecurity law has smothered online debate.

But while the situation has worsened, Washington has been ramping up ties with Vietnam as it seeks to counter Beijing’s influence in the region and diversify supply chains away from the likes of China and Russia.

A spokesperson for the US State Department told AFP that “human rights is a topic we raise at the highest levels with Vietnam”.  

But with geopolitical concerns dominating, most activists have little hope that Biden’s visit will do much to change Vietnam’s behaviour.

“I do not expect any serious push (for change) from the US and the EU,” said Le Cong Dinh, a former human rights lawyer in Ho Chi Minh City who was imprisoned for subversion.

“These countries look at Vietnam as a strategic partner for their security and trade policies in Southeast Asia… human rights protection is no longer a top priority issue in the relationship, especially during Russia’s war in Ukraine.”

– Torture allegations –  

Some, like Nguyen Truong Chinh, whose son is on death row, continue to protest no matter the consequences.

Chinh has been campaigning to free his son Nguyen Van Chuong — whose murder conviction came after allegations of torture — for 16 years, and faces regular harassment from authorities.

“I have not asked for an amnesty or a sentence reduction, because he is innocent,” Chinh, 77, told AFP. 

Chuong’s sentence was condemned as “arbitrary and a violation of the right to life” by the United Nations, which last month demanded an immediate halt to his looming execution.

For the moment, he is still alive.

But his father says “it has been a slow death” for the rest of the family, as their noisy push for release aggravates the government. 

“I want to help but I feel very desperate,” Chinh said.

For Hung, his belief in a good future for Vietnam remains.

There will be a “Vietnam with freedom and democracy and human rights”, he said.

Nguồn: AFP  – Biden trip offers little hope to ‘desperate’ Vietnam activists

Comments are closed.